Ydek

Dedato ontwerpers en architecten, 2012

Houthavens

De Amsterdamse Houthavens zijn lange tijd een verwaarloosde plek geweest. De Minervahaven, aangelegd in 1880 voor de overslag van hout en de houtverwerkende industrie, is uniek gelegen aan het water, binnen de Ring A10 en op tien minuten fietsen van het centrum. In het kader van plannen voor een geleidelijke transformatie tot stedelijk bedrijventerrein, ontwikkelt de Minervahaven zich tot een geliefde locatie voor creatieve en media gerelateerde bedrijven. Nieuwkomers in deze omgeving zijn o.a. Saatchi & Saatchi, Barts en Dedato architecten.

Robuuste bedrijfspanden

Inmiddels is architectenbureau Dedato bezig zijn stempel te drukken op het gebied. Het bureau is specialist in het ontwerpen van robuuste bedrijfspanden die in trek zijn bij creatieve ondernemingen en er zijn al diverse gebouwen van hun hand in de Houthavens verrezen. Eén daarvan is het bedrijfsverzamelgebouw Ydek.

‘Gebouw met een horizon’

Het Ydek is een typisch Dedato-gebouw, met veel gebruik van prefabbeton, staal en glas. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat iedereen in het gebouw van de plek en het uitzicht moest kunnen genieten. Daarom heeft architect Dick Venneman een ‘gebouw met een horizon’ ontworpen. Het gebouw is als een schip met vier dekken. Elk dek wordt aan drie zijden omgeven door verdiepingshoge glaspuien die uitkomen op een buitendek. Aan de waterkant zijn deze buitendekken extra breed zodat er een riant dakterras ontstaat. Deze terrassen verlopen trapsgewijs naar boven toe.

Gebruiksvriendelijke indeling

Elk van de vier verdiepingen is volledig naar eigen inzicht van de gebruikers in te delen; iets heel anders dan een marktconform kantoorgebouw. De ruimten zijn voorzien van hoge, onafgewerkte plafonds, wat samen met de verdiepingshoge glaspuien bijdraagt aan het industriële karakter. De begane grond is ingericht als ontmoetingsplek en voorzien van een restaurant, receptie en loungecorner. Bijzonder is bovendien dat het gebouw zeer duurzaam is. De verwarming en koeling geschieden met behulp van betonkernactivering en warmte- en koudeopslag in het grondwater. De gedeeltelijk groene daken zorgen voor isolatie en regenwateropvang.

Website by HOAX Amsterdam