Ydek


 
Moermanskkade 73-97
Minervahaven
Amsterdam
Dick Venneman, Stefan Damen
dedato ontwerpers en architecten
G&S Vastgoed
G&S Bouw
Bus 22, 48, stop Oostzaanstraat
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Kantoren
 

‘Gebouw met een horizon’

De Amsterdamse Houthavens zijn lange tijd een verwaarloosde plek geweest. De Minervahaven, aangelegd in 1880 voor de overslag van hout en de houtverwerkende industrie, is uniek gelegen aan het water, binnen de Ring A10 en op tien minuten fietsen van het centrum. In het kader van plannen voor een geleidelijke transformatie tot stedelijk bedrijventerrein, ontwikkelt de Minervahaven zich tot een geliefde locatie voor creatieve en media gerelateerde bedrijven. Nieuwkomers in deze omgeving zijn o.a. Saatchi & Saatchi, Barts en Dedato architecten.

Inmiddels is architectenbureau Dedato bezig zijn stempel te drukken op het gebied. Het bureau is specialist in het ontwerpen van robuuste bedrijfspanden die in trek zijn bij creatieve ondernemingen en er zijn al diverse gebouwen van hun hand in de Houthavens verrezen. Eén daarvan is het bedrijfsverzamelgebouw Ydek.

Het Ydek is een typisch Dedato-gebouw, met veel gebruik van prefab beton, staal en glas. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat iedereen in het gebouw van de plek en het uitzicht moest kunnen genieten. Daarom heeft architect Dick Venneman een ‘gebouw met een horizon’ ontworpen. Het gebouw is als een schip met vier dekken. Elk dek wordt aan drie zijden omgeven door verdiepingshoge glaspuien die uitkomen op een ‘buitendek’. Aan de waterkant zijn deze ‘buitendekken’ extra breed zodat er een riant dakterras ontstaat. Deze terrassen verlopen trapsgewijs naar boven toe.

Elk van de vier verdiepingen is volledig naar eigen inzicht van de gebruikers in te delen; iets heel anders dan een ‘marktconform’ kantoorgebouw. De ruimten zijn voorzien van hoge, onafgewerkte plafonds, wat samen met de verdiepingshoge glaspuien bijdraagt aan het industriële karakter. De begane grond is ingericht als ontmoetingsplek en voorzien van een restaurant, receptie en loungecorner. Bijzonder is bovendien dat het gebouw zeer duurzaam is. De verwarming en koeling geschieden met behulp van betonkernactivering en warmte- en koudeopslag in het grondwater. De gedeeltelijk groene daken zorgen voor isolatie en regenwateropvang. (ARCAM/RS)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012