Ziggo Dome


 
De Passage 100
Jan Benthem
Benthem Crouwel Architekten
Black Box Real Estate
2012
trein- en metrostation Bijlmer/Arena + 10 minuten lopen
Leisure

Volgens velen is ‘Ziggo’ het muziekpodium met de beste akoestiek van Nederland. Van heinde en verre valt het gebouw in Amsterdam Zuidoost op vanwege de ledverlichting. Binnen heeft het gebouw feitelijk de vorm van een stadion; een beproefd concept voor het omgaan met massa’s mensen tegelijkertijd.

De Ziggo Dome heeft een capaciteit van 17.000 bezoekers. Daarmee heeft het de ideale grootte voor internationale tours van wereldartiesten. De zaal vult het gat tussen enerzijds de ArenA (met een maximale capaciteit van 50.000 bezoekers) en de Gelredome (Arnhem, 30.000) die te groot zijn voor veel concerten en anderzijds de Heineken Music Hall (eveneens in Amsterdam Zuidoost, 5.000) en Ahoy (Rotterdam, 10.000) die soms juist weer te klein zijn.

Getracht is om een sublieme akoestiek te bereiken en om geluidstrillingen niet naar buiten te laten treden met behulp van een gevel die als een doos-in-doos-constructie om de concertzaal staat. De buitengevel is voorzien van 120.000 led-lampjes, waardoor het als één groot videoscherm fungeert. Daardoor is het gebouw vooral in het donker zeer opvallend.

Het gebouw functioneert als een goed geoliede machine. Voorzieningen zoals garderobe, toiletten en horeca liggen op dezelfde vloer als de zaal, zonder dat bezoekers door deuren hoeven te gaan om van ene naar de andere functie te komen. De gangen en de foyer zijn bijzonder breed opgezet zodat massa’s mensen snel in en uit kunnen lopen. Om de doorstroming te optimaliseren zijn er geen in de weg staande prullenbakken. Schoonmaken en opruimen gebeurt automatisch met machines die zich door de foyer, gangen en zaal bewegen na afloop van concerten.
Een slimmigheid: in de lange rij toiletten kan een schot worden verplaatst waarmee de verhouding tussen heren- en damesWC’s kan worden bepaald – de wenselijke verhouding laat zich voorspellen door de artiest van die avond.

Het gebouw is ontworpen door het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architekten. Belangrijk in de opdracht was het uitgangspunt dat de zaal met minimale ingrepen multi-inzetbaar moet zijn. De zaal is natuurlijk bestemd voor versterkte muziekconcerten, maar kan ook dienst doen voor sportevenementen. Tennisbanen, een ijsbaan of een Olympisch zwembad aanleggen behoren tot de opties. (MB)

foto’s Jannes Linders, bron: site benthem crouwel