Ziggo Dome


 
De Passage 100
Amstel III/Bullewijk
Amsterdam
Jan Benthem, Job Schön
Benthem Crouwel Architekten
Black Box Real Estate
Strukton Bouw
Metro 50, 54, bus 44, 45, 46, 47, 49, 66 stop Bijlmer ArenA station
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Leisure
 

‘Single purpose design, multi-use’

De Ziggo Dome is een concertgebouw in Amsterdam Zuidoost, nabij de Amsterdam ArenA. Met een capaciteit van 17.000 bezoekers heeft het de ideale grootte voor internationale tours van wereldartiesten. De zaal vult het gat tussen enerzijds de ArenA (met een maximale capaciteit van 50.000 bezoekers) en de Gelredome (Arnhem, 30.000) die te groot zijn voor veel concerten en anderzijds de Heineken Music Hall (Amsterdam, 5000) en Ahoy (Rotterdam, 10.000) die vaak juist weer te klein zijn.

De Ziggo Dome is door door BenthemCrouwel architecten ontworpen vanuit het uitgangspunt dat de zaal met minimale ingrepen multi-inzetbaar moet zijn. De zaal is in beginsel bestemd voor versterkte muziekconcerten, maar kan ook dienst doen voor sportevenementen. Tennisbanen, een ijsbaan of een Olympisch zwembad aanleggen behoren er tot de opties. Getracht is om een sublieme akoestiek te bereiken en om geluidstrillingen niet naar buiten te laten treden met behulp van een gevel die als een stolp om de concertzaal staat. De buitengevel is voorzien van in totaal 120.000 ledlampjes, waardoor het gebouw als één groot videoscherm fungeert en vooral in het donker een zeer opvallende verschijning is.

Het gebouw functioneert als een goed geoliede machine. De concertganger treft alle voorzieningen zoals garderobe, toiletten en horeca gelijkvloers met de zaalvloer aan zonder door deuren te hoeven gaan. De gangen en de foyer zijn zo breed opgezet dat een mensenmassa snel in en uit kan lopen en om de doorstroming te optimaliseren zijn er geen in de weg staande prullenbakken. Schoonmaken en opruimen gebeurt automatisch met machines die zich door de foyer, gangen en zaal bewegen na afloop van concerten. (ARCAM/MS)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012