Zoku


 
Weesperstraat 99
Amsterdam
Mulderblauw architecten & concrete
Zoku and Beyond en HotelsAhead
2016
Metrohalte Weesperplein
Hotel

Locatie
Zoku is een nieuw woonconcept dat zich heeft gevestigd in het Metropoolcomplex aan de Weesperstraat. Zodoende is het monumentale gebouw van architect Arthur Staal (1907 – 1993) succesvol herbestemd en behoed voor leegstand en eventuele sloop.

Doelgroep
Het Zoku-concept richt zich op compact wonen voor de ‘laptopnomades’ van onze samenleving. Deze arbeidsgroep bevindt zich te kort op een locatie om zich er permanent te vestigen, maar te lang om de tijd door te brengen in een hotel. Zoku biedt een tussenvorm aan met lofts tussen de 24 m2 en 46m2 die van alle woongemakken zijn voorzien. De lofts beschikken over onder andere snelle wifi, een comfortabele en huiselijke inrichting en slimme opbergruimtes.

Architectuur
Het Metropoolcomplex uit 1964 is indertijd ontworpen en gerealiseerd als onderdeel van het wederopbouwplan. Het huisvestte lange tijd meubelfirma Gispen en later Gemeente Amsterdam. De metrolijn die in dezelfde periode onder de Weesperstraat werd aangelegd inspireerde de benaming van het gebouw. De ruimtes in gebouw Metropool zijn getransformeerd van kantoren naar lofts om bezoekers optimaal te accommoderen. Het exterieur is echter grotendeels behouden gebleven. De glazen, overhangende erkers op de bovenste, zesde verdieping zijn kenmerkend voor het oorspronkelijke ontwerp. Architectenbureaus Mulderblauw architecten en concrete gaven deze elementen een nieuwe invulling. Ze hebben de ruimtes omgetoverd tot een brede toegangshal die van de lift tot de gemeenschappelijke huiskamer leidt, met prachtige uitzichten over het centrum van Amsterdam. De grote huiskamer, ofwel ‘living space’, dient als gemeenschappelijke ruimte waar zowel de tijdelijke stadsbewoners als de locals gedurende de hele dag kunnen werken, ontspannen en eten. Hier bevindt zich ook de receptie.


Verwant

Winterlezingen 2019 | Amsterdam in de Steigers

Zes nieuwe Winterlezingen waarin zes sprekers zes gebiedstransformaties onder de loep nemen.

Tandwielenfabriek

Expositie – The Building Speaks

Ontdek bij Arcam de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk, het oudste bouwwerk van Amsterdam. De Grand Old Lady...

1·Lectures: Adrian Forty

One Material: Concrete Beton is een controversieel materiaal: niet weg te denken uit de moderne architectuur maar tegelijk verguisd...